ČLÁNKY



Nejnebezpečnější nůž všech dob




Zvolený nadpis zavání bulvárem - a to je účel. Když se jedna kamarádka zúčastnila jedné reality show, tak o ní jeden přední bulvár napsal, že spí s šedesátiletým. Ve článku pak stálo, že se jedná o jejího psa a psí věk byl pouze přepočítán na lidský. S tímto nadpisem je to podobné, web o motýlcích, tak co bude asi nejnebezpečnějším nožem? Sekyra! Ale teď už k samotnému článku:

Nejnebezpečnější nůž všech dob je podle mého názoru i zkušeností jednoznačně motýlek. Můj pohled je sice zkreslen, protože jiné druhy nožů používám jen minimálně. Jak jsem tedy k závěru došel. Zrovna dnes, v práci často nosívám při sobě motýlek a vždy pro něj najdu využití a ušetří mi spoustu času. Dnes to ale bylo trochu jiné, nějakým nedopatřením nebo zaháknutím za něco se mi odjistila západka a nůž se mi v kapse otevřel. To by ještě tolik nevadilo, ale když jsem v kapse hledal klíče od auta, nahmátl jsem nějaký kov a pevně ho stisk, abych mohl klíče vyndat. Klíče nebyly klíče, ale čepel nože o kterou jsem si nádherně prořízl dva prsty. Teklo mnoho krve. Napadla mě otázka, zda by se toto mohlo stát i s jiným nožem. U jiných nožů je většinou pojistka proti otevření komplikovanější a pevné nože snad nikdo nenosí po kapsách. Pravdou ale je, že můj úraz je prací nešikovnosti nebo nešťastné náhody.

Ale motýlek ubližuje neustále spoustě lidí a to při flipování. Každý kdo si s tímto nožem alespoň chvilku hraje, tak se brzo řízne. Znám spoustu lidí, kteří začínali, nebo už delší dobu flipují, ale neznám nikoho, kdo by se při této činnosti nezranil. Triků, při kterých není problém si nějak ublížit, je spousta, možná lze říct, že jsou to všechny. Vždyť nejedno flipovací video končí krvavými záběry na autorovu pořezanou ruku. A ještě si musíme uvědomit, že motýlek je stále hlavně nůž, tzn. lze se s ním zranit i při běžném řezání. Jediným kladem, který tento nůž má je ten, že není tak hojně používán veřejností.

Nebezpečnost motýlku lze tedy jednoduše shrnout, pokud se s ním budete učit flipovat, rovnou si jděte zkontrolovat svojí lékárničku a popřípadě doplňte náplasti. Podle mě totiž v tu chvíli držíte jeden z nejnebezpečnějších nožů, i když uznávám, že v těsném závěsu bude kuchyňský nůž, ale to jen díky své četnosti používání. Kolik by bylo prolito krve, kdyby se všichni kuchaři učili flipovat? Určitě víc než kdyby se všichni flipaři učili vařit. Pokud tedy nechcete být tolikrát opakovaně pořezáni, věnujte se raději kuchyni než motýlkům.

A všimli jste si, že jsem se vůbec nezmínil o násilných zraněních, jako o boji s balisongem apod. Za prvé nejsme na Filipínách a za druhé, majitelé motýlků jsou mírumilovní lidé, kteří nosí nůž proto, že je to nástroj nikoliv zbraň! Motýlek není pistole, se kterou lze jen střílet (zatloukat jde velice špatně). Pokud by totiž někdo vzal balisong do ulic a chtěl by s ním někoho okrást, samou nervozitou ublíží při vytahování nože spíš sobě. Zkrátka motýlek je nebezpečný nůž, ale je nebezpečný hlavně svým majitelům, proto se doporučuje mít ho pěkně na výstavě. Potom mají slova o "ukázání sbírky motýlků" úplně jiný rozměr a možná by se pozvánce mohla připojit i pozvánka na sbírku zranění.

© Fix; 23. leden 2013 

< předchozí        zpět        další >