ČLÁNKY



Rozhovor s tvůrcem nejmenšího balisongu - Hamonem.


Přináším rozhovor s Hamonem (Václavem), člověkem který vyrobil možná nejmenší funkční balisong na světe, v ČR a SR určitě.

Proč ten název PICRA ?
Název pochází od jednotky PICO, což označuje něco už solidně malého, ale zároveň nechává ještě několik řádů volných pro extra malý počin:)

Co tě vedlo k tomu, že vytvoříš snad nejmenší balisong na světě?
Mám rád miniatury, mám rád motýlky - to byl základ. Začalo to tím, že jsem sedl ke Googlu a zkoušel najít opravdu malý, ale přitom pěkný a provozuschopný motýlek. Kdybych ho tenkrát našel, zřejmě by tento nikdy nevznikl. Pak to začne v člověku hlodat, že by se něco takového přece dalo vyrobit.

Jak probíhala realizace, jaké materiály si použil, jak dlouho to trvalo?
Realizace začala v podstatě sehnáním polotovaru, měl jsem v dílně založený kus titanového plechu a dokázal si přestavit, že to bude v budoucnu rukojeť malého motýlku, samozřejmě se jednalo o nožířskou klasiku Ti6Al4V, v materiálu čepele bylo jasno hned N690 jen byla asi třikrát tlustší než bylo třeba ale i to se dalo vyřešit. Čepy a pojistka jsou z Titanu Gr5. Po načrtnutí všech komponent se začalo vyrábět. Jako první to byli právě titanová křídla, pojistka a všechny čepy, pak už jenom k tomu prťavou čepelku, tu pak ještě zakalit a vybrousit. Vše musí být velice přesné, to co na velkém noži nejde okem poznat, zde se jeví jako zmetek a 0,1 mm je zde velká míra. Při montáži jsou všechny čepy nalisovány, krom tang pinu, ten je ještě krom lisování zalepen. Realizace jednoho motýlku je zhruba: 4 hodiny strojního času (obrábění) a minimálně další 3 od ladění broušení a montáž v rukách

Udělal jsi nějaký prototyp, nebo si šel rovnou na "věc"?
První prototypy byly dva, stejné velikosti, pouze jiné rozměry drážek, pojistek a detailů, které na první sérii již jsou, jak mají být. Například latch gate a takové ty milé detaily:) U prvních dvou kusů ještě nebylo ani vybroušení čepelí, ani rukojetí na takové úrovni. Ale jako důkaz, že to jde – jde s ním flipovat a je to velikost a tvar, který vyhovuje.

Kolik jich bylo vyrobeno?
Prototypy jsem dělal rovnou dva, když člověk něco pokazí v posledních fázích, má ještě jeden pokus :D První série, která už dle mého byla jak má, měla 6 kusů.

Zmínil jsi první sérii, naznačuješ nějak, že s tímto modelem budeš pokračovat?
Pokud bude čas, rád bych jich ještě pár udělal. Jsem zvědavý, jak to ale půjde.

Na tomto balisongu je vidět, že vše sedí do posledního detailu, označil by ses za puntičkáře a precizního tvůrce?
Mám rád takové věci, ze kterých mám radost. Neměl bych radost z ničeho, co by bylo vyrobeno, uděláno jenom tak, aby to stačilo, vždy se snažím dělat nejlíp, jak to jde a jak podmínky dovolují.

Neřekl sis někdy, že tohle prostě nedokážeš, že je to až příliš velké sousto?
Největší beznaděj byla naladění tang pinu. Právě u prototypů mě to prvním zamýšleným (u velkých balisongů běžně užívaným) způsobem nešlo, jak bych si představoval, pokud bych tento problém nevyřešil, asi by to opravdu příliš bylo, ale naštěstí se povedlo a vše chodí jak má.

Kolik sprostých slov padlo při realizaci tohoto balisongu? Jak moc tento projekt prověřil tvé nervy?
Tak takové ty školácké chyby, člověk si profrézuje podkladovou podložku nebo tak, to je vždy jen takové to k..va a jede se dál:D Jediný problém byl se zmiňovaným tang pinem, ale to nebyl čas nadávat, spíš hodně přemýšlení jak to řešit.

Nedošlo k úrazu při realizaci takhle malého motýlku?
Když nepočítám věčně pořezané konce prstů, tak nic:D Takhle malé dílky nejde nějak pohodlně chytit, vše se drží konečky prstů vší silou a nějaké šrámy od hran přibývají samy.

Kdo sleduje knife.cz fórum, jistě zaregistroval, že jsi se už pokoušel vyrobit motýlka, jak to tehdy dopadlo?
Motýlky mám rozdělané momentálně dva, sendvič, a U-kanál, oba jsou stále ve stádiu rozpracovanosti, vždy jak se dostaví chuť s projektem pohnout, něco na nich udělám, ale v hlavě to nosím pořád. Tuším, že hlavně ten sendvič by nemusel být špatný, ten žije jako duralová maketa, kde jsem zatím testoval úchop a manipulaci.

Byl to jediný pokus před tímto mikrobalisongem?
Co se motýlků týče, zatím pouze toto.

Takže si zkoušel vyrobit jiné i jiné typy nožů?
Když je čas, jako koníček a jen pro sebe pracuji na japonských záležitostech, to mě opravdu baví, v minulosti to bylo i pár pevných, ale v tom jsem se nějak necítil dobře.

Bude to poslední počin?
Doufám, že ne. Rozhodně mi tento projekt neskazil chuť něco sám tvořit, a zároveň rozšířil mojí představivost, kde až jsou pomyslné meze pro realizaci v mých podmínkách. Tím myslím, že jakýkoliv další projekt bych dělal jako více zkušený a to by byla škoda nevyužít:)

Budeš své výtvory zmenšovat nebo zvětšovat?
Tato velikost by se hodila na novou disciplínu finger fliping, tedy bych tuto bral jako ověřenou. Sám vím, že ke zmenšení ještě možnosti mám, nejsem si ale jistý přínosem takového počinu. Určitě bude ještě U-kanál projekt, kde by rozměry měli být minimálně standardní:)

Jak se na projekt dívá tvé okolí, přeci jen si musel dost času obětovat?
Mám štěstí, že okolí má pochopení pro detail a zajímá je i moje práce, jinak by to opravdu bylo hodně těžké.

Vlastníš nějaké balisongy? Máš nějaký vzácný kousek?
Nejdražší kousky, co mám, pro mě mají jinou, než finanční hodnotu, a vždy si nože vážím víc, až když ho delší dobu nosím a používám. Sběratel zrovna ne, mám nože, které se mi líbí z různých důvodů. Balisongy samozřejmě ano, je to BM62 BM42 a PICRA. 62 pro zpracování, 42 pro materiály a PICRA protože ji můžu brát na cesty:)

Asi tedy cestuješ. Bereš si PICRu sebou v peněžence mezi mincemi?
Mezi mincemi ne:D Mám na to v peněžence extra kapsu, do letadla raději do kufru, ještě jsem s ním nebyl nikdy kontrolován, ale věřím, že by to problém nebyl, s velkým motýlkem bych to neriskoval.

Tak ať se ti do budoucna daří a díky za rozhovor a za nožík.
Díky jsem rád, že moje dílko zaujalo:)



© Fix a Hamon; 7. leden 2016 

< předchozí        zpět        další >