ČLÁNKY



Zaflipujeme, uvidíme ...


Nabídnul jsem se k otestování nože PWcustom Hurricane prototype ve fázi před samotnou výrobou. Výrobci potom sdělím své dojmy a návrhy na úpravu, spíš mu pošlu tento článek. Jelikož jsem zámečnicky manuální střevo, nikdy nedokážu vyrobit nůž, natož pak balisong, který by za něco stál. Proto jsem rád, že mohu alespoň takto pomoci s realizací balisongu. Ještě připomenu, že balisong by měl být zaměřen na flipování a to já mám rád. Než se začnu věnovat samotnému balisongu, chtěl bych upozornit, že tyto řádky textu jsou velice subjektivní. Proto ho prosím berte jako souhrn prvotních dojmů. Zkrátka jsem dal většinou na první dojem a ten trochu rozvinul.

Porovnání
Do ruky se mi dostal nůž, který je ve fázi funkčnosti a trochu nastiňuje i výsledný design. Proto je každá rukojeť designově jiná. Jde o balisong sendvičové konstrukce s kuličkovými ložisky místo podložek. Proti vychýlení čepele z Elmaxu zasahují zen kolíky. Západka je pružinová. Jelikož jde o prototyp nebudu se přímo zabývat rozměry, ale jisté porovnání s jinými noži určitě udělám. Rozměrově zapadá mezi flipařské ikony, mezi které počítám Benchmade 42, Microtech Tachyon II (Bowie), BRS Alpha Beast, Hom Specter, ale i např. Maxace Covenant. Porovnání těchto balisongů zde.
Testovaný balisong v tomto vyčnívá pouze tlustějšími rukojeťmi a větší váhou – a to byl k výrobě rukojetí použit titan Gr5. Průměrná hmotnost porovnávaných balisongů je 138 g, přičemž nejvyšší hodnota je 147 g, testovaný nůž má 165 g.

Zaflipujeme ... uvidíme
Beru do ruky Benchmade 42, provedu pár triků jako je Helix, Behind The 8 Ball, aj, to samé udělám s Tachyonem 2. S oběma mi to jde dobře, protože ty mám na flipování nejraději. Pak beru do ruky mobil ale i testovaný balisong. Není to úplně ono, což je vidět na videu. Známé ‚nůžky‘ z full twirl nemůžu nasadit na prsty. Jistě, něco musím připočíst mé nešikovnosti obecně ale i nešikovnosti přizpůsobit se novému noži, ale i tak tomu něco schází. Nůž je příjemný do ruky, když ho chytnu do pozice – teď budeme řezat. Na flipování by rukojetím slušela dieta. Zeštíhlit ale zároveň i ubrat hmotnost. Při flipování je cítit, že nůž táhne ven, hlavně při ‚finger rolls‘, což je známka právě zvýšené hmotnosti.

Co s hmotností?
Ubrání hmotnosti by noži určitě prospělo, ale obávám se, že ubráním váhy z rukojetí se vytvoří druhý problém a tím je nevyváženost. Dobré flipovací nože mají své těžiště přibližně v jedné třetině délce rukojeti, měřeno od tangu. Při ubrání hmotnosti rukojetí toto nebude platit a těžiště se přesune blíž. Malou dietu by zasloužila i čepel, i když jsem si její tvar oblíbil, musí se na ni něco změnit. Dejme tomu, že nůž by mohl mít optimální hmotnost 140 g, ta by mu podle mě slušela.

Co s čepelí?
Mojí nepatentovanou papírkovou metodou jsem odhalil pár nedostatků. Metoda spočívá v tom, že vložíte kus papírku do rukojeti ke spaceru a další kus papírku k osičcce pro pružinku. Při flipování je nůž prověřen větší silou než při klasickém používání jako EDC. Nárazy jsou větší, a proto papírky odhalí, jestli čepel do něčeho nenaráží. Při velkém nárazu se hřbet čepele potká se spacerem, a z druhé strany dokonce narazí ostří do zmiňované osičky. Nůž by tedy při častém flipování měl stopy kontaktu jak na hřebu čepele, ale také (a to je horší) i zub v ostří. Lze si všimnout, že u flipovacích nožů je většinou čepel hubená, hlavně u špičky, aby se co nejvíce vyhnula kontaktu se spacerem. Tachyon 2 ve verzi Tanto, toto zúžení ze strany hřbetu čepele nemá, proto na ní najdeme známky kontaktu se spacerem. Podobný problém bychom mohli očekávat i u BRS Barebones, ale zde čepel končí před samotným spacerem. Tím jsem vlastně odpověděl na otázku, co se dá dělat s čepelí. Možností je víc. Nabízí se zkrácení, nebo zúžení u špičky případně varianta užší Bowie čepele. Prodloužení rukojetí bych se vyvaroval, narostla by hmotnost.

Pár drobností ...
Uvítal jsem možnost utáhnout pivoty na požadovanou míru. Při flipování se trochu povolily a proto jsem děkoval za hlavičku na torx šroub z obou stran. Výčnělek z čepele (zen kolík) se zdá být trochu ostrý, ale zdání klame. U některých nožů (napadá mě teď BRS Barebones) je ostrý a při flipování řeže do prstu, ale to není případ našeho testovaného nože, zde je vše v pořádku. Ale přesto by mohl mít někdo s menšími prsty problém, zřejmě by nebylo na škodu samotnou špičku lehce zakulatit. Takhle to sice vypadá, že výčnělek má ještě funkci pomocníka při rozbíjení skla, ale trochu zakulacený by byl bezpečnější. Uši balisongu jsou tak akorát. Zvýrazňují oblast tangu ale nepřekážejí – takto mě to vyhovuje.

Západka
Západka je kapitola sama o sobě, zvláště při flipování. Není žádoucí, aby se pletla mezi rukojeti, čemuž pomáhá pružinka. Je otázkou, zda je síla pružinky dostatečná. V porovnání s noži z mojí sbírky bych se o její životnost bál. Opakuji si, že jde o testovací nůž, takže tvůrce snad ve finální verzi posílí i pružinku. Západka má dobrý tvar na flipovací nůž, zakulacené hrany budou co nejméně otloukat nebezpečnou rukojeť. Ještě by chtělo ji mechanicky zabránit kontaktu s čepelí. I když je na pružince, ke kontaktu dojít může. Pokud zůstane pojistka u modré barvy, bude z ní mizet. Jako řešení se nabízí použití malých podložek, aby vznikl prostor mezi linerem a západkou, ale i tak se bude dřít o nebezpečnou rukojeť. Poslední detail vidím v tom, že lze západku snadno uvolnit. Balisong chce trochu našponovat.

S odstupem času
Po pár dnech flipování, i když toho času taky nebylo mnoho, jsem si na nůž víc zvyknul. Na jeho rozměry i na jeho hmotnost. Člověk si zvykne téměř na cokoli, ale musím dodat, že po změně nože za můj oblíbený Benchmade 42 se mi prostě flipovalo o trochu lépe. Ty nejtěžší triky jsem po téměř týdenní odluce dával se 42 jednodušeji. Do jaké míry to lze přisoudit tomu, že s tímto balisongem flipuji už 8 let, si netroufám odhadovat. Když si vzpomenu na podobné odluky od 42 s jinými noži, např. s Microtech Tachyonem nebo s Bradley Kimurou, rozdíl se mi nezdál takový jako s Huricanem.

Závěrem
Na drobnosti jako nepřesnosti na rukojeti, zbroušené šrouby a podobně, jsem nahlížel jako na věci, které k funkčnímu testovacímu balisongu patří. Za mě by určitě pomohlo snížení hmotnosti, malé snížení tloušťky rukojetí, menší úprava čepele a trochu se kouknout na západku (hlavně zamezit kontaktu s čepelí). Úplným závěrem bych chtěl poděkovat, že jsem si mohl k tomuto projektu říct své poznatky a doufám, že budou alespoň částečně přínosné.





první flipování:


pozdější flipování:


© Fix; 1. října 2018 

< předchozí        zpět        další >