ČLÁNKY



Pořádek musí být




Firma Benchmade čísluje své nože již od nepaměti. Pokud má ale číslo nože jen dvě cifry, je jasné že jde o balisong. Za číselné označení nože se pak přidávají různá písmena s různými význami, hlavně tedy u série 40. Např. písmeno C znamenalo, že má nůž navíc klip, BK byla černá čepel, SS znamenalo, že střenky jsou z nerezové oceli (angl. Stainess Steel). Damaškové čepele byly označovány písmeny DM. Za čísli se, ale mohla objevit i pomlčka s dalšími čísli, znamená to, že jde o jinak specifikovanou limitovanou edici. Ale teď k samotnému dvojcifernému značení balisongů.

S příchodem legendárního modelu 42 a jeho bratříčků 43, 46, 47 a 49 člověk měl dojem, že číslování je geniálně jednoduché. První cifra značila tvar rukojetí a druhá cifra značila tvar čepele. 1 znamená čepel Spear Point, 2 je Weehawk, 3 znamená Collver Clip Bowie, 6 je modifikovaná oboustranně broušená Spear Point, 7 značí Tanto čepel a 9 je plamená čepel nebo-li Kriss. Nula znamenala, že jde o trénovací čepel, nebo že jde o čepel mimo značení, protože trénovací model byl značen 40T resp. 40TR. Jak jednoduché, když byla nějaká limitovaná série něčím výjimečná, doplnilo se do označení nějaké písmeno nebo další čísla, aby se nůž odlišil od základní verze. Toto číslování dodržel i další nůž v produkci s označením 51. Pětka značila titanové střenky s příložkami G10 a druhé číslo označilo tvar čepele. Kdo očekával, že se s těmito střenkami bude opakovat čtyřicítková série, přepočítal se. Žádná 51čka s jinou čepelí nebyla, pětka na první pozici se objevila a to u modelu 53. Tento balisong by podle čísel měl mít střenky z 51čky a čepel typu Bowie. Realita je naprosto jiná! Střenky mají s 51čkou podobnou jen sendvičovou konstrukci a použití G10. Tvarem jsou úplně jiné a o čepeli snad ani nemluvit, do Bowie má hodně daleko. Čepel modelu 53 je firmou Benchmade prezentována jako Flat Grind Utility. Je jasné, že číslo 53 je úplně mimo zavedený systém.

Další model, který vybočuje z řady je malý Benchmade 32. Podle systému by mělo jít o balisong s čepelí Weehawk, ale má čepel typu Spear Point. Aby toho nebylo málo, tak Benchmade nemohla tento model nazvat 31, protože ten už kdysi vyrobili. Šlo o malý motýlek s čepelí typu Weehawk. Dalo by se říct, že si tyto dva nože nesmyslně vyměnili číslování, ale jejich uvedení na trh rozděluje téměř pět let. Možná, že si firma Benchmade chtěla toto číslování trochu ospravedlnit dodatečnými názvy Morpho (BM51 a BM32) a Mangus (BM53). Relativní klid do číslování přinesl až model 62 a tedy i nastupující řada 60. V této řadě je opět dodrženo číslování čepele, tedy v modelech 62, 63 a 67. Dá se předpokládat, že řadu by mohl časem doplnit i model 66 nebo 69. Ovšem celá série má jeden škraloup o proti číslování série 40. Onen škraloup je trénovací model řady šedesát. Označení 62T je zvláštní, podle systému ze 40. série by měl mít nůž název 60T, podle vzoru 40T či 40TR.

Dá se tedy říct, že série 40. a 60. má nějaký svůj systém v číslování, pomineme-li číselné značení trénovacích nožů, které lze identifikovat podle písmena T. Do tohoto systému značení ještě zapadá model 51 Morpho, tedy co se týče druhu čepele. Pokud bychom chtěli stejným systémem pochopit číslování malých balisongů, dostaneme se díky modelu 32 (ale i 31 a 30) do problémů. Naprostý zmatek v číslování pak vyvolává model 53 Mangus, který svým označení nezapadá ani tvarem střenek, ale ani tvarem čepele. Zkrátka firma Benchmade má v číslování jakýsi řád, ale jsou modely, který tento řád naprosto narušují.

© Fix; 5. březen 2013 

< předchozí        zpět        další >