ČLÁNKY



Mýty o motýlku




Je spousta mylných informací o balisongu, ale některé z nich jsou opravdové blbosti. Některé informace možná vypadají jako výmysly, ale jsou založené na pravdě (např. nůž v rukou pouličních gangů), kterým ještě přidala americká média. Motýlek je ale v první řadě nůž a nůž jako takový je především nástroj, až potom je zbraň. Balisong byl je a bude nástroj, to hlavně média z něj dělají zbraň. Spousta nepravd a polopravd je také o kvalitách motýlku, za kterým stojí hlavně levná čínská produkce. Je to nejspíš dáno tím, že většina lidí neměla v ruce nikdy kvalitní balisong.

V jedné knize jsem se například dočetl, že se motýlek časem vychodí. Kniha byla o nožích a autor věděl, o čem píše, když psal o materiálech, o druzích pevných a zavíracích nožích apod., ale když se zmiňoval o motýlku, připadalo mi, že ani snad žádný neměl nikdy v ruce a jestli ano, tak jen nějaký z čínské produkce, který měl střenky z obyčejného hliníku. Jinak si nedovedu představit, jakým způsobem by mohl dojít k závěru, že se motýlek může "vychodit", nebo co si vlastně pod tímto pojmem mám představit. Když jsem flipoval s čínskými "šmejdy" tak se opravdu stalo, že do čtrnácti dní balisong "umřel". Upadla mu jedna rukojeť, nebo se úplně rozpadl v oblasti tangu (spojení čepele se střenkami). To by se možná s trochou nadsázky dalo označit za "vychození", ale s kvalitními motýlky firem Benchmade, Bradley, Microtech, Fox, Spyderco, Böker a jinými, není po žádném "vychození" ani památka. A já ty nože opravdu nešetřím, proháním je flipováním a jediné co na nich obecně pozoruji, že se občas musí dotáhnout a přelepit šroubky. Dle mého názoru, se kvalitní motýlek nemůže "vychodit". Můj názor je potvrzen několikaletou praxí ve flipování a podložena je dlouhodobě nejméně na 15 nožích.

Určitě jste někdy viděli film, kde na scénu přišel balisong v rukou nějakého ninji nebo nějakého japonského rváče, který dokonale ovládá nějaké to asijské bojové umění a v ruce má ještě balisong. Někdy je tato obecná scéna umocněna hlasitým křičením a rychlém máváním motýlku. Obecně motýlek ve filmech nehraje v rukou kladných hrdinů, což je určitě škoda, ale obrázek ukřičeného ninji s balisongem v ruce je směšný. Některé firmy (jako např. Valor z Floridy) dokonce vyráběli motýlky s "hrdým" nápisem "ninja". Ninjové používali zbraně včetně nožů, ale nikdy nepoužívali balisongy. Je to možná dáno tím, že nám Evropanům (Američané také pocházejí z Evropy, praví Američané jsou původní Indiáni, podobně jako Australané) připadají všichni asiaté stejní, proto asi filmový průmysl nedělá rozdíly mezi Filipínci, Číňany, Singapurci nebo Japonci. Jinak si nedovedu vysvětlit, proč má ve filmu ninja v ruce motýlek. Otázka je zda je to nevědomost autora scénáře (či nějaké předlohy), nebo jen umění udělat z ninji ještě akčnějšího zlořáda.

Musím přiznat, že mýty o balisongu vznikají hlavně proto, že si lidi myslí, že motýlkům rozumějí a ví něco o nich, ale opak je bohužel pravdou. Obecně je motýlek vnímán jako kriminální nebo gangsterská zbraň a k ničemu jinému nůž ani není.

© Fix; 23. březen 2013 

< předchozí        zpět        další >